GRATIS FRAGT OVER 499 KR*

BLIV MEDLEM - FÅ 50 KR. I RABAT

Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret

Inspiration & tips/Inspiration/Interview med Monica Förster

Serien der kombinerer form & funktion – Dorotea af Monica Förster

Designeren Monica Förster voksede op i en fjern landsby i det nordligste af Sverige og begyndte der sin rejse mod at blive et af de mest berømte navne inden for svensk design. I en hyggelig samtale fortalte Monica om sin imponerende karriere som designer og den nylige udvidelse af sin berømte Dorotea-kollektion for mærket Gense.
torsdag den 4. maj 2023
Del artiklen

FRA LIVET I EN SMÅBY TIL INTERNATIONALT ANERKENDT DESIGNER 

Med en karriere, der strækker sig over næsten 30 år, har den svenske designer Monica Förster designet for en lang række kendte mærker som Volvo, Whirlpool, Orrefors og Gense for blot at nævne nogle få. Med en imponerende karriere og adskillige priser er det svært at tro, at Monica ikke altid har drømt om at blive designer. 

Monica voksede op i den lille by Dorotea i Lapland hvor at hun var omgivet af en kreativ familie der boede tæt på naturen, og hvor livet og opvæksten var stærkt præget af den måde man levede på i det laplandske landskab. 

"Min far var kok da jeg voksede op, og sammen med min mor drev de en (for den tid) meget innovativ restaurant", siger Monica. 

"Det var i 70'erne, og alt blev dyrket lokalt, hvor man plukkede urter og spiselige planter fra skoven, men også bær og svampe. Mine forældre købte al fisken direkte fra lokale de fiskere som de kendte rigtig godt" , fortsætter Monica. 

Der er mange ingredienser der skal fungere godt sammen for at have et godt ægteskab [i køkkenet] og jeg synes også det gælder for designprocessen. – Monica Förster 

Monica Förster

Foto: Per Ranung

 EN MULTIFACETTERET DESIGNTILGANG 

I 1999 grundlagde Monica sit eget designstudie, som i årenes løb er blevet et af de mest anerkendte i Sverige. Studiet er blevet belønnet med adskillige designpriser og udmærkelser, senest den prestigefyldte AW Designer of the Year Award 2023

Monica er primært en industriel designer, men med et imponerende katalog der viser mangfoldigheden af projekter hvor hun forklarer hvordan hun går til hvert projekt med den samme filosofi. 

"Vi laver omfattende research, før vi går i gang med et nyt projekt. Vi arbejder først med ideer og koncepter og derefter med form, farve og tekstur. Jeg er overbevist om, at denne tilgang gør projektet klarere for mig, kunden og pressen", siger Monica. 

"Det er det samme med et kunstnerisk projekt, jeg arbejder med koncepter og ideer. Jeg håber, at det skinner igennem i alle mine projekter", fortsætter Monica. 

Dorotea vase 9x10 cm
Blankt stål
349 kr.

DESIGNSAMARBEJDET MED GENSE 

Blandt Monicas mange samarbejder er et af de mest kendte måske med den velkendte bestikproducent Gense. Gense blev grundlagt i 1856 og er en af Sveriges ældste virksomheder, der næsten udelukkende producerer bestik og har arbejdet med den samme vision i næsten 170 år. Det er et eksempel på de detaljer, som Monica tager i betragtning, når hun overvejer et samarbejde. 

"For mig er hvert projekt og hver kunde lige vigtig, men jeg sætter også pris på virksomheder og brands, som har en stærk identitet og vision", fortæller hun. 

Monicas historie med Gense begyndte for ti år siden, da hun blev bedt om at designe en bestikserie, der skulle være både funktionel og æstetisk tiltalende. Serien, der har fået navnet Dorotea efter hendes hjemby, er inspireret af det bølgende landskab i nord. Bestikket er velafbalanceret og designet til at opnå det perfekte ægteskab mellem form og funktion - balancerende omkring en midterlinje, der får det til at ligge behageligt i hånden. 

Designet med formerne af svenske bjerge i tankerne – Dorotea bestikket er velbalanceret som gør at det lægger godt i hånden. 

DOROTEA KOLLEKTIONEN VOKSER 

Samarbejdet med Gense har for nylig udviklet sig og resulteret i en udvidelse af Dorotea-serien. Der er nu en helt ny kollektion som består af smukt formede, farverige keramikvaser, men også produkter som måske er lidt mere velkendte for dem, der kan lide Genses rustfri stålprodukter: en vandkaraffel, serveringsfade, lysestager og flere vaser, men i det samme skinnende, rustfri stål, som Gense er kendt for. 

Monica beskriver den nye kollektion som en forlængelse af den ikoniske bestikserie, hvor bestikkets linjer går igen i alle dele. Det skaber en stærk og tydelig forbindelse mellem det gamle og det nye. 

"Tag vandkaraflen som et eksempel, når du ser på håndtaget og sammenligner det med bestikket, er det ret tydeligt, hvor inspirationen kommer fra. Man kan se linjerne overalt - i den lille vase, kanterne på de store vaser, og serveringsfadet er faktisk en forstørret udgave af skeens øse", siger Monica. 

Leg med farver og genspejlingerne og skab en komplet borddækning med Dorotea fra Gense. 

Forstærk vasernes fine farver ved at tilføje en buket i samme farver.

Det var helt naturligt at serien skulle fremstilles i rustfrit stål, for det er hvad Gense er kendt for. Men vi ville også tilføje en varmere kontrast ved hjælpe af keramik for at give delene et helt andet udtryk.

BALANCEN MELLEM ÆSTETIK & FUNKTIONALITET 

"For nogle dele er funktionalitet vigtigere end andre", forklarer Monica. For Dorotea-kollektionen betyder det, at bestikket er perfekt afbalanceret og formet, så det passer i håndfladen, og at vandkaraflen er nem at hælde fra, samtidig med at den er jævnt afbalanceret. 

Et af de mest slående træk ved Dorotea-kollektionen er kombinationen af den smagfuldt farvede keramik og den høj glinsende finish på det rustfri stål. Det rustfri stål er øjeblikkeligt stilfuldt, mens den farvede keramik tilføjer en mere legende twist. 

Når du ser bordet dækket op med denne kollektion så kan du se hvordan farverne på keramikken fanges of reflekteres i det poleret stål, noget som jeg synes der giver kollektionen lidt ekstra 

Hold borddækningen simpel og lad farverne snakke for sig selv.

HVAD KENDETEGNER ET SUCCESFULDT DESIGN? 

På trods af sine succeser forbliver Monica engageret og dedikeret til sit fag. Hun fortsætter med at arbejde på nye projekter og forskellige samarbejder. Hun skubber konstant grænserne for hvad der er muligt inden for design, men når vi spørger hende, hvad der gør hendes designs så succesfulde svarer hun ydmygt og lidt beskedent. 

"Jeg tror det er noget, som andre kan svare bedre på end mig, men jeg tror vi har en meget stærk fornemmelse for form og design. Vores tilgang er også meget human og blød, uanset hvor hårdt eller stramt klimaet er omkring os", siger Monica. 

HOLD DET PERSONLIGT 

Bedst kendt for deres konceptuelle idéer til livs, så vil vi selvfølgelig gerne spørge hvad der gør Monicas hus til et hjem. 

”Vær ikke bange for at holde det personligt, hvad end du føler er rigtig og gå efter hvad du kan lide” siger Monica 

En højt respekteret designer, hvis arbejde har haft en betydelig indflydelse på designverdenen. Monicas fokus på funktionalitet og minimalisme har resulteret i værker, der er både innovative og tidløse. Med en dedikation til sit fag og en skarp sans for kvalitet vil hun uden tvivl fortsætte med at forme designverdenen i lang tid fremover. 

Foto: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, Ebba Persson, Per Ranung

Rebecca Sparling
Forfatter

OPLEV DOROTEA-KOLLEKTIONEN

Se mere

Få 50 kr. i rabat på dit næste køb! Og samle point på dine køb som medlem i vores kundeklub.

Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige. Mail: info@nordicnest.dk
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB