Farvetemperaturen af en pære er målt i Kelvin. For et varmere udtryk skal du vælge lavere Kelvin, så omkring 2200K - 2500K.
Farvetemperaturen måles i kelvin og angiver farven på det lys, der udsendes fra en pære, uanset om det er varmt eller koldt lys. Hvilken farvetemperatur du vælger, har en direkte effekt på følelsen i et rum, og det er derfor værd at lære mere om Kelvin-skalaen. Vidste du for eksempel, at du bør investere i en pære med 2700K - 3000K, hvis du vil have et varmt hvidt og alsidigt lys i dit hjem?
Farvetemperaturen bestemmer, hvordan øjet opfatter hvidt lys. Et højt Kelvin-tal betyder et koldere lys, mens et lavere tal giver en varmere og mere stemningsfuld glød.
Kelvinskalaen – farvetemperaturen på en pære er vigtig for atmosfæren i dit hjem, og det er derfor værd at tage et ekstra kig på før du vælger en pære.
Når du vælger en farvetemperatur, er funktionen af et godt sted at starte. Et funktionelt lys kræver f.eks. en højere farvetemperatur, mens den optimale stemningsbelysning har en lavere temperatur. De mest almindelige farvetemperaturer, du kan støde på, når du vælger en pære, er angivet nedenfor:
2200K-2500K: Et meget varmt lys med en næsten lyserød tone. Denne type lys fungerer rigtig godt til stemningsbelysning, men kan opfattes som for varmt til almen belysning. Stearinlys har f.eks. en Kelvin-temperatur på omkring 2200K, hvilket også er den temperatur, der giver det hyggeligste lys i et rum.
2700K-3000K: Et varmt, behageligt lys, der har en gullig tone. Lyskilder inden for dette temperaturområde er velegnede til funktionel og generel belysning i de fleste rum som f.eks. køkkener, gange og stuer.
4000K: Et neutralt, skarpt lys, der efterligner dagslys. Dette lys fungerer rigtig godt til funktionel belysning som f.eks. en bordlampe på hjemmekontoret eller en makeup-lampe på badeværelset. Denne farvetemperatur kan opleves som kold og blå i et hjemmemiljø og er ikke den rette temperatur, hvis man ønsker en mere hyggelig atmosfære.
5600K: Et neutralt lys med samme temperatur som dagslys. I et hjemmemiljø er dette lys dog meget koldt og bruges derfor sjældent i lyskilder i hjemmet. Det er dog en almindelig farvetemperatur i offentlige miljøer som f.eks. arbejdspladser og butikker.
Et tip er at sørge for at have en række forskellige lyskilder med forskellige farvetemperaturer, så du nemt kan tilpasse lyset til dine behov. Husk dog altid at vælge den samme farvetemperatur for lamper, som du planlægger at tænde på samme tid, da det giver rummet en mere ensartet følelse.
Flowerpot VP9 bordlampe fra &Tradition med 2700K.
Vil du have et koldt, hvidt lys? Så skal du gå op på kelvinskalaen til 4000K, men vores bedste tip til at kombinere denne slags pære med en lampe og lampeskærm for et mere diskret lys. Her kan du se Pump bordlampe fra Woud.
Tip: vælg den samme temperatur til lamper du ved vil være tændt samtidig - det giver rummet en ensartet følelse.
Lumen beskriver pærens lysstyrke og er den nye standard for pærer, primært LED-pærer. Watt, som tidligere blev brugt til ældre pærer, bliver ofte forvekslet med et mål for lysstyrke, men er faktisk et mål for energiforbrug. Da LED-lys kom på markedet, begyndte man i stedet at bruge lumen som standard for lysstyrke.
For at sige det enkelt betyder mere lumen mere lys. Når du vælger en pære til funktionel eller generel belysning, bør du starte med en pære med en højere lumen, helst mellem 400 og 806 lumen, men det er muligt at gå højere op. Stemningsbelysning bør derimod have mellem 220 og 360 lumen for at få den ideelle bløde glød. Et andet tip til at skabe den perfekte hyggestemning er at have flere lamper med svagere lumen og have dem tændt på samme tid.
Hvis forskellen mellem watt og lumen føles forvirrende, er her en omregningstabel for de to begreber:
Finder du watt & lumen forvirrende? Lumen mål lysstyrke, så simpelt sagt betyder højere lumen mere lys.
At vælge den rigtige lyskilde er ikke altid nemt men start med dit hjem, dine behov og atmosfæren du ønsker at skabe.
Uanset hvilken lyskilde du vælger, er det vigtigt, at du finder en, der passer til dig og dit hjem. Vi håber, at du nu er klar til at finde den rigtige pære til din nye lampe.
Styling: Lukas Kunwaryanto, Anna Magnusson Fotografi og illustrationer: Angeliqa Daldorph