★ ★ ★ ★ ★ 4.5 / 5 TRUSTPILOT

Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret

GRATIS FRAGT OVER 499 KR*

BLIV MEDLEM - FÅ 50 KR. I RABAT

Log ind

KUN I DAG: 30-50% rabat på tæpper fra Scandi Living

Inspiration & Tips/Reportage/Glas på spil: Iittalas teater
Iittala glasfabrik: En Alvar Aalto træform der skæres ud.

Glas på spil: Iittalas teater

I et stille område lidt udenfor Helsinki holder Iittalas glasfabrik til. Der hvor gløderne i ovnene ikke får lov til at gå ud. Det er også her at det ikoniske glas er formet, og senere finder det sin plads i hjem over hele verden. Kom med os på besøg hos Iittalas glasværksted, og oplev den nøje koreograferede leg, der forvandler sand til kunstværker.
Tirsdag d. 29 april 2025
Del artiklen
Ydersiden af Iittalas glasfabrik i Finland.

Et håndværk koreograferet af erfaring & tradition

Fra tilskuerbalkonen på Iittalas glasfabrik kan man vidne noget der ligner et koreograferet skuespil. På balkonen er der varmt, men nede ved ovnene - markeret med Iittala loget - er temperaturen endnu højere. Det er her, i hjertet af fabrikken, at glasprodukterne tager form.

Håndværkerne bevæger sig fra den ene station til den næste på en jævn og koordineret måde. Tempoet er roligt og bevægelserne præcise. På en del af fabriksgulvet er Iittalas seneste tilføjelse, Solare, ved at blive fremstillet, mens tre glasblæsere på skift blæser en Butler figur fra Birds by Toikka kollektionen. Stykke for stykke blæses den, få lov til at køle ned, og formes - alt sammen i et samspil, der minder om en dans, koreograferet af erfaring og tradition.

Produktion i Iittalas finske glasfabrik, der hvor håndværkerne blæser glas.
En mand putter glas ind i en ovn i Iittalas glasfabrik i Finland.

En arv som har været glødene siden 1881

Iittala glasværk har været i drift siden 1881. Cirka 90 minutters kørsel fra Helsinki er der et stille samfund hvor ovnene aldrig får lov til at køle ned. I kontrolrummet, der minder om noget fra en 80'er film, overvåges systemer døgnet rundt - uden undtagelse. Når sand bliver til glas, er den rette temperatur noget af det vigtigste. Årets rundt holdes ilden i live som en konstant strøm af finsk støbetradition og håndværk.

Vidste du at finsk sand giver en naturligt smuk grøn farve? For at opnå de andre farver importeres sand fra Belgien og blandes med forskellige farvetilsætninger. De røde toner er de mest krævende at få den rigtige blanding af farver.
En ovn hos Iittala glasfabrik.

Rundt omkring på fabrikken, som mildest talt er imponerende, bliver vi mødt af beton, vand, sand og ild. Det er industrielt, menneskeligt og stolt. Da Iittala ændrede deres visuelle identitet i 2024, blev ændringen mødt af voldsomme protester på sociale medier. Det klassiske røde logo blev erstattet af et i gult - en farve som nogle mente var et for voldsomt brud med det velkendte. Men et besøg på fabrikken gør det klart: farven er ikke tilfældig.

En Kastehemi skål fra Iittala brændes i en ovn i Iittala glasfabrik i Finland.

Den nye identitet - født for gløden

Vi mennesker har det svært ved forandring, så da et af vores mest elskede nordiske designmærker pludselig smed deres ikoniske og vellidte røde logo ud, var der mange der løftede øjenbrynene. Men en hurtig tur gennem Iittala glasværksted er nok til at kaste lys over, hvad Creative Director Janni Vepsäläinen ønskede at opnå. Det nye gule logo er ikke kun visuelt slående, det er ilden der holder ovnene i live; det er farverne på rækværkerne, advarelsesskiltene på fabrikken - det er de detaljer, der afspejler intesiteten i hverdagen. Skrifttypen er opkaldt efter Aino Aalto, en hyldest til en af Iittalas største komponister, og indfanger på en måde den kreativitet, det hårde arbejde og det håndværk der har brændt i hjertet af Iittala siden 1881.

Produktionen i Iittalas glasfabrik i Finland. Her ses formningen af en vase.

Iittalas nye æra, der er opstået fra gløderne, henter inspiration fra Iittalas egen hverdag.

Et møde mellem træ og ild

I de lidt mere stille dele af fabrikken arbejder tømrerne med at omdanne lokalt træ til forme, som opbevares i den nærliggende sø. Disse træforme blev brugt til at skabe Aalto vaser intil 1950'erne, og bruges nu kun til særlige udgaver. Men hvorfor det? Svaret ligger i produktionen. Det tager tre til fire dage at lave en træform, som derefter kun bruges i to dage, fordi formen ændrer sig en smule hver gang den brændes.

Med en metalform blæses genstanden på plads og kan derefter efterlades i formen til nedkøling. I modsætning skal en genstand der laves i træformen, løftes ud og bearbejdes flere gange, hvorefter den får lov til at køle langsomt ned. Det er en fremstillingsprocess, der er lige så meget kunst, som den er teknologi. Hvis glasmassen, som er 1000 grader varm, rører formens overflader for længe bliver træformen ubrugelig.

I Iittalas glasfabric slibes og snittes der træformer til at skabe Alvar Aalto vasen.
Produktionen af Alvar Aalto vasen i Iittalas glasfabrik.

Ild, vand & hænder former din Alvar Aalto vase.

En Alvar Aalto skål fra Iittala i farven hør.
Kastehelmi skåle produceres i Iittalas glasfabrik i Finland.

En levende tradition

Få designmærker er så nærværende i både hverdagens enkle øjeblikke og livets festligheder som Iittala. Det indlysende svar på spørgsmålet: "Hvad skal jeg dække bordet med?" eller "Hvad skal jeg give i gave?"

At gå igennem Iittalas glasværk er at få et glimpt af noget, der er større end bare glasproduktion. Det er et møde mellem historie og nutid, mellem menneskehænder og ild. En levende tradition, hvor hver genstand bærer et stykke af Finland - og den præcision der kendtegner Iittala.

Arijana Rosso
Forfatter

Udforsk Iittala

Vis mere
SKANDINAVISK DESIGN TIL DIT HJEM
Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige. Mail: info@nordicnest.dk
© 2002 - 2025 Copyright Nordic Nest AB