GRATIS FRAGT OVER 499 KR*

BLIV MEDLEM - FÅ 50 KR. I RABAT

Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret

Produkter
Andet
Inspiration & tips/Råd om pleje og vejledning/Sådan planlægger du din belysning
Planlæg belysningen i dit hjem med vores bedste tips, her ser du et børneværelse med flere lyskilder som en lyskæde, en bordlampe og en gulvlampe.

Sådan planlægger du belysning i dit hjem - vores bedste tips

Indretningseksperterne siger alle det samme – vi har ikke nok belysning i vores hjem. Men hvilken slags belysning burde du have og hvor? Vi har en komplet guide til hvordan du dekorerer med belysning, fra forskellige typer af belysning til præcis hvor mange lyskilder du burde have i et rum.
mandag den 1. juli 2024
Del artiklen

FORSKELLIGE TYPER AF BELYSNING

Indretningseksperterne bliver ved med at opfordre os til at indrette med mere belysning og de har sikkert en pointe. Oplever du, at du har mange lamper, men stadig synes at mangle god belysning når du laver en bestemt aktivitet? Så er det nok, fordi du mest har brugt stemningsbelysning og mindre af de to andre typer belysning: funktionel belysning og almen belysning. Mens stemningsbelysning giver dit hjem et ekstra touch, giver funktionel og generel belysning os god belysning til aktiviteter som læsning og madlavning. Det er derfor vigtigt at finde en balance mellem alle tre typer belysning i dit hjem.

Planlæg din belysning så du har flere lyskilder i et rum ligesom i denne stue med massere af lys med forskellige funktioner.

En god tommelfingerregel er at have 5-10 lyskilder i et rum.

Fair bordlampe 34,5 cm
Frosted glas-ask
927 kr.

BELYSNING AF DIT HJEM PÅ DEN RIGTIGE MÅDE - RETNINGSBESTEMT LYS OG DIFFUST LYS

MÅLRETTET LYS

Før vi går i dybden med de forskellige typer belysning, er det vigtigt at forstå, at der også er forskel på den måde, lyset spredes på. Du har sikkert hørt udtrykkene retningsbestemt lys og diffust lys før? En lampe med retningsbestemt lys har en skærm, der retter lyset i en bestemt retning i stedet for at lade lyset slippe igennem på siderne. Det betyder, at du får en koncentreret lyskilde, hvor du har brug for den, f.eks. i en læselampe, og det er derfor standarden for funktionel belysning.

Planlæg din belysning med diffust lys som den svampeformet Fungo lampe fra Globen lighting.

Lamper lavet af papir eller matteret glas giver en diffus glød – perfekt for en hyggelig atmosfære i rummet.

DIFFUST LYS

Diffust lys gør det modsatte af rettet lys. Det spreder lyset mere i hele rummet og har ofte en blødere glød, hvilket vi især ser i stemningsbelysning, men almen belysning kan også give en mere diffus glød. Hvis du starter med at kombinere de tre typer belysning, vil du naturligt opnå en variation af retningsbestemt og diffust lys i dit hjem, hvilket giver hjemmet de rette forudsætninger for at indrette med belysning på den bedst mulige måde.

BORDLAMPER

Vis mere

ET NÆRMERE KIG PÅ FUNKTIONEL BELYSNING

Funktionel belysning er belysning, der er designet til at gøre det lettere for dine øjne at udføre en bestemt opgave. Nu, hvor mange af os har oprettet hjemmekontorer, er funktionel belysning afgørende for små arbejdspladser. Invester i bordlamper eller gulvlamper som har en nedadvendt skærm, der giver dig det perfekte retningsbestemte lys. som er perfekt til et arbejdshjørne, men du kan også vælge en lavere hængende loftslampe, der giver dig det perfekte retningsbestemte lys til et mere ergonomisk arbejdsområde.

GENEREL BELYSNING

I modsætning til målrettet funktionsbelysning oplyser almen belysning et helt rum med et bredere, diffust lys. Gang- og badeværelsesbelysning i form af lofts- og pendellamper er klassiske eksempler på generel belysning, der oplyser hele rummet. Det er også en god idé at have almen belysning i andre rum i hjemmet, f.eks. i stuen eller køkkenet, når du har brug for lidt ekstra belysning!

STEMNINGSBELYSNING

Stemningsbelysning er præcis, hvad du ville forvente belysning, som vi bruger til at skabe en blødere og mere indbydende atmosfære i hjemmet. Stemningsbelysning er et smukt supplement til de andre former for belysning og kan tage form af alt fra en smuk bordlampe til stearinlys, der afgiver en varm glød.

Vores bedste tip er at bruge en lysdæmper til at forvandle funktionel belysning til stemningsbelysning. Hvis du ikke har adgang til en lysdæmper, findes der pærer med lysdæmperfunktion, som du kan styre via den almindelige afbryder, som for eksempel E27 LED Normal fra Globen Lighting. Når du tænder for lyskilden første gang, vil den være på 100 % lysstyrke, og hvis du slukker lampen og tænder den igen med det samme, vil lyskilden dæmpes et trin. Hvis du gennemfører den samme procedure igen, dæmper du lyskilden en tredje gang.

GULVLAMPER

FLERE LYSKILDER I HVERT RUM

Når du skal planlægge din belysning, siger man generelt, at hvert rum bør have mellem 5 og 10 lyskilder. Det lyder af meget, men i større rum som f.eks. stuen kan du sagtens nå op på f.eks. ti lyspunkter, hvis du starter med at indrette både højt og lavt med din belysning. Overvej derfor at have mindst fem lyskilder i hvert rum, men overvej, hvordan du kan indføre mere belysning i større rum.

Når du planlægger din belysning så overvej flere lyskilder i hvert rum. Her ser du en stue med Gubi gulvlampen og Scandi Living Fair og &Tradition Flowerpot bordlamperne.

5 - 10 lyskilder er den anbefalet mængde for hvert rum, men måske primært til stuen. Hvor mange har du?

Overvej at inkludere flere lyskilder når det kommer til at planlægge din belysning. Her kan du se et spisebord med flere forskellige bordlamper og en dramatisk loftlampe.

STUEN

Stuen har brug for alle tre typer belysning. På den ene side vil du have retningsbestemt lys i form af en gulvlampe i din læsekrog og en loftslampe med diffust lys over sofabordet. Men du vil også gerne tilføje stemningsbelysning i form af vindueslys, en bordlampe på en hylde eller et bord og levende lys for at få det bedste resultat.

SOVEVÆRELSET

Soveværelset kan indrettes med stemningsbelysning og funktionel belysning i form af bordlamper, vindueslys og måske endda en lyskæde. Hvis du kan lide at læse i sengen, bør du have en væglampe eller bordlampe, der giver dig et retningsbestemt lys og helst med et drejeligt armatur, så du kan justere lyset, alt efter om du sidder op eller ligger ned.

KØKKENET

I køkkenet skal du fokusere på funktionel- og stemningsbelysning. Som vi nævnte tidligere, skal du primært have et funktionelt, retningsbestemt lys til arbejdsfladen i køkkenet, men når det gælder spiseområdet, kan du inkludere mere stemningsbelysning. Det vigtigste er, at lyset over spisebordet er rettet nedad med en åben skærm, og at lampen ikke hænger for højt, så den blænder dig, når du sidder ved bordet.

GANGEN

Gangen indrettes bedst med god almenbelysning i form af lofts- eller pendellamper, men du kan også supplere med stemningsbelysning i form af væg- eller bordlamper.

BADEVÆRELSET

Badeværelset er også bedst tjent med generel belysning sammen med retningsbestemt funktionel belysning, der fremhæver dit ansigt i spejlet. Det giver mindre skygger i ansigtet, hvilket gør det lettere at se godt ud om morgenen...

SÅDAN VÆLGER DU DEN RIGTIGE FARVETEMPERATUR OG LUMEN

Hvis du nogensinde har købt en pære, der ikke levede op til dine forventninger, måske var den for varm eller for kold, foreslår vi, at du læser vores guide til at vælge den rigtige pære for at lære mere om farvetemperatur, og hvilke der er bedst egnet til de forskellige typer belysning!

Styling: Ellinor Johansson, Anna Magnusson, Sara Zetterström

Fotografering: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson, @arkihem, @haus_tannenkamp, CO Bankeryd

Arijana Rosso
Forfatter

KØB BELYSNING

Vis mere

Få 50 kr. i rabat på dit næste køb! Og samle point på dine køb som medlem i vores kundeklub.

Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige. Mail: info@nordicnest.dk
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB