FRIDAS OPSKRIFTER TIL JULEBAGNING
1. GRYDEBRØD MED VALNØDDER & TRANEBÆR
Har du nogensinde prøvet at bage brød i en gryde? Grydebrød med valnødder og tranebær er en af Fridas foretrukne nemme juleopskrifter. Det bliver en helt anden type brød når du bager det i en gryde, næsten som et surdejsbrød, men meget enklere. "Jeg kan godt lide at servere det med hjemmelavet smør eller gode oste," siger Frida.
Ingredienser (til 1 brød)
- 25 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 6 dl hvedemel
- 2 spsk honning
- 1 tsk salt
- 1 dl valnødder
- 1 dl tørrede tranebær
Gør som følgende:
- Start med at opløse gæren i vandet, og tilsæt derefter hvedemel, honning og salt. Rør derefter en glat dej sammen med en træske.
- Tilsæt de let knuste valnødder og tranebær - ælt det sammen.
- Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad den hæve i to timer ved stuetemperatur.
- Sæt en gryde in på en bradepande i den nederste del af ovnen, og sæt ovnen på 225 °C over/undervarme.
- Hæld dejen ud på en melet bageplade, og form den til en "kugle" uden at ælte den - vær forsigtig med at holde på luften i dejen.
- Tag gryden ud af ovnen, og drys bunden med lidt hvedemel, læg dejen i, og læg låget på. Bag i 30 minutter, fjern derefter låget, og bag i yderligere 15 minutter uden låg - indtil overfladen er flot gyldenbrun.
- Tag det ud, og lad det køle af på en rist, før du skærer i brødet.