Næsten alle rødvine, især de unge, som vi for det meste indtager, men også mange hvidvine, rosévine og endda en ung champagne, vinder ved at blive luftet før servering. Når vinen udsættes for ilt, åbnes der for smagene i vinen, og korksmagen fjernes. Vinsmagen bliver blødere, og vinen kan endda ændre karakter og få nye, både frugtige og blomsteragtige aromaer og smage, som den ikke havde før. Det er vigtigt at lufte vinen ordentligt for at få netop den smagsoplevelse, som vinproducenten havde tiltænkt - og den bedste og mest nemme måde at lufte din vin på er ved at gøre brug af en vinkaraffel.
Det er ikke nok at trække proppen af vinflasken for at lufte vinen, da der ikke kommer nok ilt ind gennem den smalle flaskehals - og det er også kun den øverste del af vinen, der her kommer i kontakt med ilten.
Du lufter bedst vinen ved at hælde den fra en ret stor højde ned i karaflen, langs kanten af indersiden af vinkaraflen; dermed kommer al vinen i kontakt med ilten på vej ned til bunden. Når al vinen er hældt over i karaflen, kan man ryste karaflen, så vinen hvirvles rundt langs kanterne. En vinkaraffel har en bred bund, der er specielt designet til at muliggøre det ovenstående "rystemoment". Der vil også være mere af vinen, der kommer i kontakt med ilt, når den er blevet hældt op i karaflen.
Det afhænger meget af vinens alder. Det kan tage alt fra 15 minutter og op til 2-3 timer. En god tommelfingerregel er mindst en halv times luftning, så husk at tage vinen frem et godt stykke tid, inden den skal nydes, så du opnår den bedste smagsoplevelse.
De fleste vine, der drikkes, er unge, og disse kræver en god luftning, uanset om du har valgt en rødvin eller hvidvin. Modne vine bør derimod ikke luftes for længe før servering, da de risikerer at oxidere og miste deres aroma. I nogle tilfælde er det endda nok blot at lufte disse vine direkte i glasset.
Vinkarafler anvendes ikke kun til luftning samt en elegant servering af vinen. De anvendes også til dekantering, hvilket indebærer fjernelse af bundfald og sediment fra vinen. Bundfald forekommer, især med den unge rødvin og portvin. Der sker dét, at farvestofferne klumper sig sammen med garvesyrer, som derefter falder ned til bunden. Sediment er ikke farligt, men heller ikke ønskeligt, da det tilføjer en bitter smag og uklar konsistens.
I modsætning til rødvin nydes hvidvin og rosévin absolut bedst, når den er dejligt afkølet. Skal du holde vinen afkølet i længere tid, kan en vinkaraffel med en køledel derfor være en smart løsning. Men frem for alt kan en smallere vinkaraffel foretrækkes, da den nemmere holder vinen kølig.
Nogle vinkarafler leveres med en tilhørende prop eller låg. Disse er praktiske løsninger, der blandt andet kan forhindre dyr i at flyve ned i vinen, når man nyder den udendørs en varm sommeraften. De kan også hjælpe med at udskyde oxidationen af vinen i et stykke tid. I vores sortiment finder du vinkarafler med tilhørende låg fra blandt andet Audo Copenhagen og Georg Jensen. Men du kan ikke blot sætte proppen eller låget på karaflen i den tro, at du så kan gemme de sidste rester af vinen. Hvis du vil gemme vinrester, skal du begrænse Ilttilførslen, helst ved hjælp af en vakuumpumpe.
Et gængs problem med vinkarafler er, at vinen strømmer på ydersiden af karaflen og efterlader pletter på underlaget. Mange løser dette med et viskestykke viklet rundt om karaflens hals, men du kan faktisk sagtens undgå spild og pletter med de moderne designede karafler, eksempelvis som med dekanteringskaraflen fra Eva Solo, som har en drypfri kant, eller hvorfor ikke vælge et flot tilhørende fad, som du kan placere karaflen oven på?