GRATIS FRAGT OVER 499 KR*

50 DKK rabat, tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her!*

Trygge køb - 60 dage fortrydelsesret

30 DAYS OF DESIGN Weekendens tilbud

Vinkarafler

En vinkaraffel forbedrer ikke kun måden, hvorpå du præsenterer vinen. Den forbedrer også selve smagsoplevelsen for de fleste vine. Her finder du et stort udvalg af vinkarafler, der giver dig mulighed for at dekantere din vin på en elegant og professionel måde, så enhver smag og aroma kommer til sin ret.
33 resultater sorteret efter  
Popularitet

Hvorfor anvende en vinkaraffel?

  • Ved at hælde vinen over i en vinkaraffel, inden du serverer den, lader du din vin ånde. Denne proces hjælper med at frigive aromaerne, hvilket gør smagsoplevelsen af vinen endnu rigere.
  • Når du hælder vinen over i en vinkaraffel, eller dekanterer vinen, som det egentlig hedder, kan du slippe af med vinens bundfald og de sedimenter, der kan give vinen en vis bitter smag.
  • Vinkaraflen fungerer også som en stilfuld detalje til borddækningen, idet det giver en elegant fornemmelse, når vinen præsenteres og hældes op i vinglassene

Hvorfor skal man lufte vinen?

Næsten alle rødvine, især de unge, som vi for det meste indtager, men også mange hvidvine, rosévine og endda en ung champagne, vinder ved at blive luftet før servering. Når vinen udsættes for ilt, åbnes der for smagene i vinen, og korksmagen fjernes. Vinsmagen bliver blødere, og vinen kan endda ændre karakter og få nye, både frugtige og blomsteragtige aromaer og smage, som den ikke havde før. Det er vigtigt at lufte vinen ordentligt for at få netop den smagsoplevelse, som vinproducenten havde tiltænkt - og den bedste og mest nemme måde at lufte din vin på er ved at gøre brug af en vinkaraffel.

Hvordan lufter man vin?

Det er ikke nok at trække proppen af vinflasken for at lufte vinen, da der ikke kommer nok ilt ind gennem den smalle flaskehals - og det er også kun den øverste del af vinen, der her kommer i kontakt med ilten.

Du lufter bedst vinen ved at hælde den fra en ret stor højde ned i karaflen, langs kanten af indersiden af vinkaraflen; dermed kommer al vinen i kontakt med ilten på vej ned til bunden. Når al vinen er hældt over i karaflen, kan man ryste karaflen, så vinen hvirvles rundt langs kanterne. En vinkaraffel har en bred bund, der er specielt designet til at muliggøre det ovenstående "rystemoment". Der vil også være mere af vinen, der kommer i kontakt med ilt, når den er blevet hældt op i karaflen.

Hvor længe skal vinen luftes?

Det afhænger meget af vinens alder. Det kan tage alt fra 15 minutter og op til 2-3 timer. En god tommelfingerregel er mindst en halv times luftning, så husk at tage vinen frem et godt stykke tid, inden den skal nydes, så du opnår den bedste smagsoplevelse.

De fleste vine, der drikkes, er unge, og disse kræver en god luftning, uanset om du har valgt en rødvin eller hvidvin. Modne vine bør derimod ikke luftes for længe før servering, da de risikerer at oxidere og miste deres aroma. I nogle tilfælde er det endda nok blot at lufte disse vine direkte i glasset.

Dekantering i en vinkaraffel

Vinkarafler anvendes ikke kun til luftning samt en elegant servering af vinen. De anvendes også til dekantering, hvilket indebærer fjernelse af bundfald og sediment fra vinen. Bundfald forekommer, især med den unge rødvin og portvin. Der sker dét, at farvestofferne klumper sig sammen med garvesyrer, som derefter falder ned til bunden. Sediment er ikke farligt, men heller ikke ønskeligt, da det tilføjer en bitter smag og uklar konsistens.

Sådan dekanterer du din vin:

  1. Den korrekte måde at opbevare vinflasker på er ved at opbevare dem liggende, helst med proppen nedad, da du på den måde holder korkproppen fugtig og forhindrer, at der trænger ilt ind i flasken. Dette får imidlertid sedimentet til at samles mod flaskens ene side. Lad derfor flasken stå op et døgn, før du dekanterer vinen, så sedimentet har tid til at stabilisere sig på flaskebunden.
  2. Hæld forsigtigt vinen over i vinkaraflen, samtidig med at du lyser nedefra med en lommelygte. På denne måde kan du se, hvornår bundfaldet nærmer sig flaskeåbningen, så du derefter kan stoppe med at hælde.
  3. Hvis du har meget bundfald i din vin, kan du filtrere den gennem en tæt si eller anvende et kaffefilter.

Vinkaraffel til hvidvine og rosévine

I modsætning til rødvin nydes hvidvin og rosévin absolut bedst, når den er dejligt afkølet. Skal du holde vinen afkølet i længere tid, kan en vinkaraffel med en køledel derfor være en smart løsning. Men frem for alt kan en smallere vinkaraffel foretrækkes, da den nemmere holder vinen kølig.

Overvejelser ved køb af en vinkaraffel

  1. Forskellige typer vine passer til forskellige typer karafler. En vinkaraffel med en bred bund gør sig ekstra godt til rødvine, der kræver meget ilt, mens en mellembred bund egner sig bedst til mellemfyldige vine, selvom denne type vin også passer ind i den bredere variant. En slank vinkaraffel egner sig bedst til hvidvin og rosé, men selv disse kan serveres i en bred karaffel. Den unge rødvin bør dog ikke serveres i en smal karaffel.
  2. Husk at vælge en vinkaraffel, der er nem at vaske af. Mange karafler kan være besværlige at rengøre.
  3. Selv håndteringen af visse karafler kan være besværlig. Mange karafler kan være svære at holde og hælde af. Så sørg for at finde den model, der ikke kun er tilpasset vinen, men også til dig, som skal anvende den.

Vinkaraffel med prop eller låg

Nogle vinkarafler leveres med en tilhørende prop eller låg. Disse er praktiske løsninger, der blandt andet kan forhindre dyr i at flyve ned i vinen, når man nyder den udendørs en varm sommeraften. De kan også hjælpe med at udskyde oxidationen af vinen i et stykke tid. I vores sortiment finder du vinkarafler med tilhørende låg fra blandt andet Audo Copenhagen og Georg Jensen. Men du kan ikke blot sætte proppen eller låget på karaflen i den tro, at du så kan gemme de sidste rester af vinen. Hvis du vil gemme vinrester, skal du begrænse Ilttilførslen, helst ved hjælp af en vakuumpumpe.

Sådan plejer du bedst din vinkaraffel:

  • Skyl din vinkaraffel af umiddelbart efter brug - lad den aldrig stå uvasket, for så kan der opstå genstridige pletter, der kan være svære at fjerne efterfølgende.
  • De fleste vinkarafler kan tåle maskinopvask. Men det er som regel mere handy og nemmere at vaske vinkarafler i hånden. 
  • Eftersom halsen på en vinkaraffel normalt er smal og gør det vanskelig at få adgang og rengøre ordentligt i bunden af karaflen, er det nemmest at anvende en flaskebørste eller en svamp oven på et langt og smalt køkkenredskab, når den skal vaskes af.
  • Sørg for, at du virkelig får resterne af opvaskemidlet i din vinkaraffel ud efter opvask, så der ikke sidder rester tilbage, der kan påvirke smagsoplevelsen, næste gang du anvender den.
  • Lad vinkaraflen "selvtørre", efter du har vasket den. Husk at vende den på hovedet, når den står og tørrer. Hvis du tørrer den af med en klud, er der en vis risiko for, at der klæber sig fnug til karaflen, som derefter ender i vinen, når den skal i brug næste gang.

Vinkaraffel med innovativt design

Et gængs problem med vinkarafler er, at vinen strømmer på ydersiden af karaflen og efterlader pletter på underlaget. Mange løser dette med et viskestykke viklet rundt om karaflens hals, men du kan faktisk sagtens undgå spild og pletter med de moderne designede karafler, eksempelvis som med dekanteringskaraflen fra Eva Solo, som har en drypfri kant, eller hvorfor ikke vælge et flot tilhørende fad, som du kan placere karaflen oven på?

Saml point på dine køb som medlem af vores kundeklub

Nordic Nest AB (org. Nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige. Mail: info@nordicnest.dk
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB